VVIP Followers

Cuba Klik Tengok!!!

Jun 24, 2012

Ia Amat Membantukan...???


Masa aku sambung belajar dulu...
bila aku tahu pemohonan PTPTN aku diluluskan...
mau tak happy dibuatnya...
yuran diploma setiap sem hanya RM370...
kali la lima sam...baru berapa...???
selebihnya untuk teruskan hidup...
buku,alat tulis berapa la sangat...

Bila dah bekerja ni aku buat potongan gaji setiap bulan...
untuk bayar balik pinjaman PTPTN...
Seriously aku cakap PTPTN ni amat membantu aku...
tak pernah terlintas kat kepala otak aku tak nak bayar pinjaman...

Kawan aku ada cakap...
" ko tak suka ke xpayah bayar blk PTPTN "

mau tak suka...kita perlu la berpijak di bumi yang nyata...
jangan bermimpi di siang hari...

Mungkin kita ni dah terlampau mewah dengan subsidi...
dari pelajaran,makanan,bahan bakar,elektrik,air semuanya disubsidikan oleh kerajaan...

Takkan caj 1% pon nak berkira...berpada-pada la...PTPTN pon ada kakitangan nak di bayar gaji...



p/s : jangan lupa bayar pinjaman...xnak bayar..??? klu mati tengah jalan ko jawab dengan ALLAH...





16 comments:

  1. lega aku xde ptptn..
    aku masih berhutang dgn makpak aku je..
    ye dak jajas...
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti xabis sekolah lg ni...hehe

      Delete
  2. org yg banyak komen pasal ptptn tu sebenarnya dia xmo byr balik utang...betul tu en Jas,mcm2 subsidi dah dikasi tu pun masih xsyukur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpatot la diorg ni...hehe

      Delete
  3. Salam..time isu budak2 buat demo pasai ptptn, yg takmo byr ritu, aku asa malu gilaq.. malu sebab aku pn peminjm ptptn. pa yg depa buat, trasa tempiasnya..

    Pa punya manusia, dah guna, takmo bayaq..takmo bayaq satu hal..pastu menyalak cam pe tah..

    Bukn takat tak berpijak dibumi nyata.. amat2lah tak sedar diri sebenarnya.. (-_-) tanpa ptptn..memang payah untuk kebanyakkan ank Melayu terutamanya, tuk smbg blaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kaseh no hang paham..............

      Delete
    2. tu sbb terlampau berpolitik dlm kampus...

      Delete
    3. sis dh abis bayar ka ptptn..?hehe

      Delete
    4. kita tak main lah ptptn ni..hutang bank lain ada...tapi kita bayar income tax tu yg geram tuh..

      Delete
  4. Rasa aku nak juga pinjam ptpn buat bisnes ok tak,zaman aku dulu tak de lagi ptpn

    ReplyDelete
  5. betul tu

    hutang kena bayar

    adat lah kan

    kalau nak bagi free biarlah benda tu tidak akan mmbebankan org lain

    pelajar malaysia banyak yg manja / malas

    semua nak kena suap

    serios aku sendiri geram dgn pelajar macam ni

    pantang ada je anasir2 luar ni nak jatuhkan kerajaan

    pelajar juga yang ditarik ke hadapan

    tu pun masih tak sedar

    susah nak sedarkan mereka ni.

    ReplyDelete
  6. teringat kesah zaman nabi tak akan sembahyangkan si mati sehingga ada sahabat sangup melangsaikan nya,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutang di bawa hingga mati...mintak halal...

      Delete
  7. jasman..seronok ker tak bayar ptptn tu..huhu..bayangkan yer..sejuta rakyat malaysia yg mana bayar INCOME TAX tiap tiap tahun..duit tu sebahagiannya ada termasuk kat ptptn tu...pastu ada student yang joli sakan dengan duit tu..pastu kitaorg maseh bayar income tax nak buat rumah jalan raya...bayangkan kalau anda bayar income tax juga.........huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti terasa hangin kan...kita bayar diorg dpt free...tu namanya negara kebajikan...hehe

      Delete
    2. tapi jgn lah joli duit tuh..bagi elaun buat belajar bukan protes sana sini..huhu...kat akhirat esok tanya hang buat apa dapat duit tu..beli buku..sejuk .. dengar

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...